11 Aralık 2012 Salı

21 Aralık 2012 , Dinler ve Maya Uygarlığı Üçgeni



Geçen sene bu zamanlar Illuminati konuşulduğu gibi, son günlerin moda konusu da kıyamet. 21 Aralık'da ne olacak sorgulamaları, inanmayanların saçmalık damgaları, Şirince'nin kurtuluş olarak görülmesi vesaire... Fakat haber bültenlerinin, yazılı ve görsel medyanın boşluklarını şu aralar bunlarla güzelce doldurduğu gerçek. 

Birçok senaryo yazıldı çizildi yorumlandı.Bunlar hakkında kesin hüküm oluşturmadan önce birkaç dinden ve biraz da etimolojiden yararlanarak bu sözde ya da gerçek kıyamet hakkında  inceleme yapmak istedim.

Kıyamet kelime kökeni olarak ayağa kalkma, diriliş, bir potansiyel durumun açığa çıkması, dikey bir hareketlilik ya da herkesin bildiği anlamda bütün varlık düzeninin yıkılmasıdır.Kıyam  Arapça'da ayağa kalkış, dirilmek gibi kelimeleri karşılar.Kıyam-et ise tam anlamıyla,   gerek dirilme, gerek ayağa kalkış, gerek bi işe başlama gibi anlamaı her neyse, bunu yapma işidir.(dirilme işi, ayağa kalkma işi vb.) Peki din buna ne diyor? 

Kıyamet günü için Kur'an-ı Kerim'de Saat (6:31, 42:17), Hesap Günü (15:35, 26:82, 38:16, 40:27), Hüküm (Ceza) Günü (74:46), Karar (Ayrım) Günü (44:40) Toplanma Günü (42:7) ve Sur'a üflendiği gün (6:73, 20:101, 23:101, 74:9-10) ifadeleri de geçmektedir. Yani kelime anlamlarından yola çıkarak İslam'ın buna bir diriliş, toplanış olarak baktığını söyleyebiliriz.Bunu bu ayetten de anlayabiliriz..
..Kıyamet vakti de gelecektir; bunda şüphe yoktur. Ve Allah kabirlerdeki kimseleri diriltip kaldıracaktır. (Hac,7) Kuran'da bahsedilen benim çıkardığım bir düzenin bozulması ya da yeni bir düzen başlangıcı olabilir..Peki ya Hristiyanlık? İncil'de Kıyamet günü Mahşer'in Dört atlısının görüneceği dile getirilmiştir.Siyah, yeşil, kırmızı ve beyaz olan bu dördünün ayrı ayrı anlamları vardır.
AtAtların SimgesiBiniciGüçBinici Simgesi
BeyazKutsallığıYay taşır,taç takarSavaşır ve yenerİsa'nın kral olarak hazır bulunuşu
KırmızıDökülen kanların renginiKılıç taşırSavaş getirir.Savaşlar ve çatışmalar
SiyahÖlüme yakınlığıTerazi taşırKıtlık, açlık, yoksullukKıtlık, açlık, yoksulluk
YeşilÖlümün soğuk yüzü,çürümeÖlümSalgın hastalık ve can güvensizliğiÖlüm, öldürülme, vakitsiz ölümler
                  (kaynak:vikipedi)

İncil yazarı Yuhanna'nın Vahiy bölümünde bahsettiği bu betimlemelerden yola çıkalım.Çünkü kıyametten bu bölümde bahsediliyor.Vahiy, yani apocalypse ne demektir, sorgulamak gerekir. Apocalypse Antik Yunan-Latin kökenli bir kelime olup, bir şeyin üzerinde bulunan örtünün kalkması, saklanan şeylerin açığa çıkması, perdenin kalkması anlamlarını da taşır.Vahiy bilindiği üzere, Tanrının  Peygamberler ve melekleri aracılığıyla insanlara ilettikleri ayetlerdir.Yani İncil o günün  yine bir düzenin sonu olduğunu, yani bize dört atlının anlamlarından yola çıkarak bir kaos ortamının ve Kuran'dakine benzer bir durumun vuku bulacağından söz eder. Fakat bu güne işaretle, bir şeylerin değişeceği ve açığa çıkacağını iki kutsal kitaba bakarak da anlayabiliriz.

Doomsday:Kıyamet (doom:hüküm)

Kıyam ayağa kalkış, dirilmek, yükseliş gibi anlamları karşılayabilen bir kelime ve bunun yanında apocalypse kelimesinin (İncil'de kıyamet gününden bahsettiği için bu bölümü incelemekte yarar gördüm) perdenin kalkması, açığa çıkarmak, anlamına gelmesiyle beraber, bu iki dilin aynı kavramları anlattığına ulaşabiliriz. Bir yükseliş, bir açığa çıkış, bir ayaklanma... Aslında o günün böyle bir durum olduğu konusunda bize ışık vermez mi? 

Bu çıkan anlamlarla örtüşebilecek bir örnek de UNESCO tarafından Eyyühe'l-Veled adlı Türkçe'si "Ey Oğul" olan eserden bir bölümü verebilirim.
 Ey oğul Acele etme. Zamanı gelince CEHALET ÖRTÜSÜ kalkar, her şey sana açılır, görürsün. Allahü Teâlâ'nın, "Size, âyetlerimi yakından göstereceğim. Acele etmeyiniz" (Sûre: 21, âyet: 37) âyet-i kerimesini düşün. 

ve sonra devam ediyor...


Zamanı gelmeden bana bir şey sorma. Şunu bilmiş ol ki, ancak yürümekle yol alırsın. Nitekim Allahü Teâlâ, "Onlar yeryüzünde dolaşıp kendilerinden evvelki kavimlerin akıbetlerinin nasıl olduğunu görmüyorlar mı?" (Sûre: 30, âyet: 9) buyuruyor. 

Şimdi gelelim en can alıcı noktaya..Örtünün kalkması, yani CEHALET ÖRTÜSÜ'nün kalkması bizim bilmediğimiz bir şeylerin açığa çıkacağını ve bu söylemin tamamen apocalypse söylemiyle örtüştüğünü apaçık ortaya koyuyor.Kendinden önceki kavimlerin yok oluşu derken acaba Kuran neyden bahsediyor da İmam Gazali bunu öğrencisine öğütlüyor? Kim bu kavimler? Benim de aklıma onlar geliyor...

Mayalar..


Mayalar'ın çok basit bir araştırmayla astrofizik, astronomi alanında gelişmiş bir toplum olduklarını, ayrıca kendilerine has dinsel ritüellerinin yanında, günümüzdeki bilimsel gerçeklere, uygarlıklarını sürdürdükleri zamanda bile ulaşabildiklerini bulabiliriz. Mayalar'ın benim en dikkat çeken yanları takvimlerinin 21 Aralık 2012 tarihinde sonlanmasıyla beraber, 3 alem kavramı yani 3 boyut (3D), gökyüzünü 13 kat olarak hesaplamaları ve ayrıca Yahudi ve Şaman mistisizminde bulunan ilahi alem ve maddesel alemin bağlantısı olduğuna inanılan "yaşam ağacı" inanışı... 3 boyut zaten bilimsel bir gerçek...

İçlerinden birini yakından  inceleyebilirim.Gökyüzünün 13 kat olduğuna inançlarını... Ezoterik Yahudi öğretisi olan Kabala hesabına göre 1'den 9'a kadar olan tüm sayıların (1 ve 9 da dahil) karelerinin sayı değerleri toplamı 10 rakamını geçmez.Sadece 7 hariç ( 7 kat gök, 7 kapılı cehennem, 7 kollu şamdan vb.) Neden mi? Hemen hesaplayalım.7 X 7 = 49'dur. Ve 4+9= 13 rakamını verir. Mayaların 13 kat gök hesabıyla, kutsal kitaplardaki 7 kat gök, ve şuan günümüzdeki atmosferin 7 katmanı olduğu bilgisi aynı şeylerdir. Neden mi bu hesabı yaptık...Mayalar olsun, Asya Şamanizmi olsun İslam olsun İncil olsun tüm dinlerde geçen rakamsal değerler farklı olayların farklı anlatımlarını ifade eder. (bkz: 7 Sayısının Sırrı )

Bu yüzdendir ki farklı dinlerdeki ve toplumlardaki efsaneler, inanışlar, aslında başka dini hikayelerde de vücut bulmuş olabilirler.


Ayrıca piramitlerin Eski Mısır piramitleriyle benzer yapıda bulunmalarını, güneşi iki medeniyetinde sembolize etmeleri, takvimlerinin sonu olan 21 Aralık tarihinin İslam'da kutsal gün olan Cuma'ya denk gelişi, 21 Aralık tarihinde güneşin güneye hareket edişinin son günü (4 gün sonra tam da Noel bayramında tekrar harekete başlayacaktır) oluşu , aynı zamanda bu tarihin ekinoks tarihi oluşu çok ilginç denk gelişlerdir.

Foton kuşağı senaryosunu da inceleseniz, New Age akımlarının 21 Aralık yorumlarını da okusanız, Messianik çağı ( Hz İsa'nın tekrar geleceği ve altın çağ yaşanacağı anlatılır) da okusanız hep benzer şeyler olduğunu görürsünüz.Bir ayağa kalkma, bir değişim ya da bir başkalaşım sürecinin başlangıcı olabilir mi? Neden olmasın? Ama bana göre kesinlikle tahmin edilen gibi bir son değil, çünkü Maya takvimi elbet bir gün bitecekti.Sonsuz tarihi gösteren bir takvim gördünüz mü? Neden 21? O da başka konu tabi...

Bununla ilgili 2009'da yazdığım 2012 Kehanetleri Foton Çağı ve Messianik Çağ Arasındaki Bağ adlı denemeyi de okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok: