Hiç merak ettiniz mi neden dünyanın 7 harikası var, neden 8 ya da 6 değil ? Neden hafta 7 gün ? Neden gökyüzü 7 katman ? Biraz incelemekte fayda olacağını düşündüm.
Dünya 7 kıta, hafta 7 gün, gökkuşağı 7 renk, dünyanın 7 harikası, eski Yunan uygarlığında 7 akıllı adam! Dünyada 7 kapı, mitolojide 7 esas Tanrı, soyumuz 7 göbek, Pamuk Prenses ve 7 cüceler, ilkokulun başlangıç yaşı 7, Çin'de kutsal 7 element, dünyanın etrafında 7 gezegen, Feng Shui'de iletişim sayısı 7, büyükayı 7 yıldızlı, insan 7 çakralı, nota sayısı 7, káinatın 7 safhada yaratıldığına inanılır. İrfanın, mistik gücün, dua ve meditasyonun, manevi başarının ve bilgeliğin rakamı yine 7... Kábe'nin etrafı 7 kez tavaf edilir, Katoliklerde 7 sakrament esas, kutsal şamdan 7 mumlu, Mısır'da güneş tanrısı RA 7 ruhlu, Tibet'te 7 Buda, Afrikalıların Kwanza bayramı 7 sembollü, Zulu süsleri 7 renkli, Eskimolarda kar 7 isimli, Hürmüz 7 kocalı, dinlenmek 7. günde, 7 tepe üstünde Rio, 7 tepe üstünde Roma, 7 tepe üstünde İstanbul, filmlerden '7 kardeşe 7 gelin', başka bir film '7 günah', 'James Bond 007', Yüzünüzde 7 nokta (açık) var (ağız, kulak 2, burun 2, göz 2), dünya 7 kıta, denizlerin figüratif sayısı 7, Kızılderililere göre mevsimler 7 tane, Avustralya yerlileri Kulinlere göre de mevsimler 7 tane, Japonya'da rakamların en uğurlusu 7, Tarot falında 7 zafer, Mevláná yılı (doğum yıldönümü-1207-2007), gökyüzü 7, 7 uyurlar ve niceleri...
Bunlar herkesin bilebileceği 7'ler ....
*7 rakamı sadece kutsal dini kitaplarda değil, felsefi bazı yazıtlarda ve eserlerde de geçmektedir.Kur'an-ı Kerim ve İncil'de bilinenin aksine kolay bulunabilecek rakamsal değerli kodlar mevcuttur.Ayrıca mitolojik hikayeler, dini efsane ve ya inanışlarda 7 rakamı ne tesadüftür ki sıkça sembolize edilmiştir.
-İlk sure ve son surenin kelime sayısı 49 = 7 × 7.-Kur'an-ı Kerim'de 7 cennetten bahsedilir.
-Kur'an-ı Kerim'de açılış suresi Fatiha 7 ayetten oluşur.
-Fatiha suresinde Allah kelimesinin harfleri olan A' L' H' harfleri tam 49 kere kullanılmıştır.
-Kur'an-ı Kerim Hicr (15:44) Onun yedi kapısı vardır; onlardan her bir kapı için bir grup ayrılmıştır.
-Cehennem tüm Kur'an-ı Kerim boyunca tam 77 kez tekrarlanır.
-Kur'an-ı Kerim'de ilk ayet ve son ayetin kelime sayısı 7'dir.-Kur'an-ı Kerim'in yazım dili olan Arapça'nın harf sayısı 28 = 7x4
-Hıristiyanlıkta, Meryem Ana'nın 7 Zevki, Meryem Ana'nın 7 Acısı, Hz. İsa'nın Son 7 Sözü, Katolikler'in 7 Öğüdü
-Yunan Mitolojisinde 7'si erkek 12 tanrı vardır.Bu 12 sayısı hiç bozulmaz, bir tanrı eklenirse bir başkası bu listeden çıkar.
-Hz. Süleyman'ın tapınağı 7 yılda inşa edildi.Kutlamaları da 7 gün boyunca sürdü.
-Dante'nin İlahi Komedya'sında 3,7,22,33 sayıları dikkat çeker.Şiirin bölümleri de bu sayıların katları halinde kurulur.
-Yunan Mitolojisinde 7'si erkek 12 tanrı vardır.Bu 12 sayısı hiç bozulmaz, bir tanrı eklenirse bir başkası bu listeden çıkar.
-Hz. Süleyman'ın tapınağı 7 yılda inşa edildi.Kutlamaları da 7 gün boyunca sürdü.
-Dante'nin İlahi Komedya'sında 3,7,22,33 sayıları dikkat çeker.Şiirin bölümleri de bu sayıların katları halinde kurulur.
*Dante'nin bu hayali yolculuğu 1300 yılında 7 Nisan günü başlar.
-Phythagoras ekolüne göre yedi kutsal, annesiz ve bakiredir. Bakireliği, yedinin bölünmez bir sayı oluşu, annesiz oluşu ve bir dişi çift sayısından, veya erkek tek rakamından türemiş olmasına dayanıyor.
-İnsan her yedi yılda bir hücrelerini yenilediği söylenir ve her yedi yılda bir devre geçirir. Bunlar 7, 14, 21, 28, 35, 42, 49, 56, 63, 70 yaşlarında olduğu kabul edilir. Bu yedi senelik devreler sadece şahısların bedensel yenileme, değişme ve olgunlaşma dönüm noktaları değil, aynı zamanda insan yaşantısında köklü değişiklikler yaratan önemli "geçiş" dönemleridir. Eski çağlarda bu dönemler Kabalistik bir sıraya göre (feleklere göre) dizilerek: doğumdan 7 yaşına dek dönme dört elemanın hakim olduğu arza addedilyor, burada bedenin gelişmesi ve kişinin fiziksel ortama uyum sağlaması söz konusudur; 7 ile 14 yaşına dek olan dönem annenin verdiği şefkat ile aya addediliyor; 14 ile 21 yaş arasında ise merkür'ün verdiği öğrenme ve zihinsel gelişme ön plandadır; 21 ile 28 yaş arası ise venüs altında aşk ve cinselliğin keşfi önem kazanıyor; 28 ile 35 yaş arası ile güneş altında kişiliğin gelişmesi ve sosyal çevreye özen göstermesi ağırlıktadır; 35 ile 42 yaş arası Mars ile kişinin kendisini ortaya koyması için mücadele vermesi hakim durumundadır; 42 ve 49 yaş arası ile jupiter'in etkisi ile kişinin yumuşaması, erdeme erişmesi ve çevresine hakim duruma gelmesi söz konusudur ve 49 ve 56 yaş arasında satürn'ün simgelediği olgunluğa ermesi gösterilir.
-Astroloji'de 7 klasik gezegen vardır.
-İnsan bedeni yediye ayrılmıştır. Bunlar iki kol, iki bacak, baş ve gövdenin iki parçasıdır. İnsan başında ayrıca iki kulak, iki göz, iki burun deliği ve bir ağızı vardır ve toplamları yedidir. Hindulara göre insanın beş duyusu haricinde, biri altıncı duyusu (psişik duyu) diğeri de zihinsel idrakı olmak üzere yedi unsuru vardır.
hermetics.org'a göre :
Yedi ile ilgili sembolizm her an karşımıza çıkmaktadır.Yedi sayısı ile ilgili sembolizmin kökeninde eskiden yedi gezegen olduğuna inanılması vardır. Dünya sabit, bütün gezegenlerin onun etrafında döndüğüne inanıldığı için bu gezegenler Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn, Ay ve Güneş’tir. Eskiden her gezegenin bir gök katında olduğu düşünülmekte olduğundan “Göğün yedi katı” deyimi o günlerden kalmadır. Aynı şekilde “yukarıda olan aşağıda olanla aynı olduğu” için yerin de “yedi katı” vardı. Bazı ezoterik öğretilerdeki yedi basamaklı inisiyasyon da sembolik olarak göğün yedi katına ulaşmayı ifade etmektedir.
Eskiden her gezegene bir kutsal gün olduğu için bir haftada yedi gün vardır. Haftanın günlerinden Pazartesi Ay, Salı Mars, Çarşamba Merkür, Perşembe Jüpiter, Cuma Venüs, Cumartesi Satürn , Pazar ise Güneş ile alakalıdır.
BENCE
Bütün bunların ışığında, kendi kanaatimce ve bildiklerim kadarıyla yorumlamam gerekirse eğer, 7 rakamı bir mükemmeliyetin rakamıdır.Kutsal kitaplarda, öğretilerde, antik çağ bilimlerinde, ezoterik ilimlerde, okült inançlarda sıkça görebileceğiniz bir rakamdır.Sanal ortamda dahi bulabileceğiniz birçok kaynakta bu rakamla ilgili bilgi bulabilirsiniz.
Birçok gizli ilmin ve öğretilerin birbirinden etkilendiğini farzedersek ya da bunların birbirini kesen içiçe çemberler olarak görürsek eğer 7 ve buna benzer (3,6,9,12,21,33) rakamların da çeşitli kaynaklarda bulabiliriz.Aslında din, felsefe ve bilim, anlatmaya çalıştığı evreni ve yasalarını, aynı kurallarla ve rakamlarla yansıtır.Günümüzde popüler kültürde de bu rakamın karşımıza çıkmasının nedeni de Kabalizm'i felsefe edinen bazı örgüt ve çevrelerdir.Bu rakamı ne tesadüftür ki (!) (7 Mühür, Magnolia, Scott Pilgirm vs the World ) sıkça ve gözünüzün içine girecek kadar yakından görebilirsiniz.
1 yorum:
Harika bir yazı olmuş 😊
Yorum Gönder